Η Βάλβειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Μεσολογγίου έχει τις ρίζες της στην ακμή του Μεσολογγίου στα μέσα του 18ου αιώνα και την Ίδρυση της Παλαμαίας Σχολής. Ακολούθησε την τύχη και τις κακουχίες του Μεσολογγίου μέχρι την Επανάσταση του 1821. Υποστηρίχτηκε τα χρόνια των πολιορκιών από τον Ι. Ι. Μάγερ και καταστράφηκε κατά την Έξοδο των Ελεύθερων Πολιορκημένων.

Δημιουργήθηκε ξανά τη δεκαετία 1840-50 και λειτούργησε στο Δημαρχείο της πόλης μέχρι το Φεβρουάριο του 1929, που μεγάλη πυρκαγιά κατέστρεψε το Δημαρχείο και ότι υπήρχε μέσα σ’ αυτό. Το 1932 με τη δημιουργία του νέου Δημαρχείου στην Πλ. Μπότσαρη, ξεκίνησε η νέα περίοδος της Βιβλιοθήκης. Ακολούθησαν ο Πόλεμος, η Κατοχή και ο Εμφύλιος, όπου η Βιβλιοθήκη υπέστη πολλές καταστροφές.

Επίσημη Νομική υπόσταση έλαβε το 1963 και το 1965 ονομάστηκε «Βάλβειος» προς τιμή του Ζαφειρίου Παντ. Βάλβη, που χάρισε το πατρογονικό του σπίτι για να στεγαστεί. Μέχρι να επισκευαστεί το κτίριο μεσολάβησε η Δικτατορία των Συνταγματαρχών, περίοδος κατά την οποία η Βάλβειος δεν λειτούργησε. Μετά το 1975 έγιναν προσπάθειες να αποδοθεί η Βάλβειος προς χρήση των πολιτών, αλλά χρειάστηκαν νέες επισκευές.

Η νέα Βάλβειος εγκαινιάστηκε στις 14 Απριλίου 1984, περιελάμβανε 2.700 βιβλία και έγινε Δανειστική. Σήμερα η Βάλβειος Δημοτική Βιβλιοθήκη διαθέτει πάνω από 27.000 βιβλία. Το υλικό της είναι ταξινομημένο σύμφωνα με το διεθνές ταξινομικό σύστημα Ντιούη( Dewey DecimalClassification-Δεκαδική Ταξινόμηση του Ντιούη). Διαθέτει Αναγνωστήριο 20 θέσεων, ελεύθερη πρόσβαση στο ίντερνετ για το κοινό και Λέσχη Ανάγνωσης η οποία συνέρχεται μια φορά τον μήνα.

Η Βάλβειος Δημοτική βιβλιοθήκη σε συνεργασία με τοπικούς φορείς διοργανώνει ποικίλες εκδηλώσεις προωθώντας την φιλαναγνωσία και την εξοικείωση των παιδιών, αλλά και των μεγάλων, με το βιβλίο και υποστηρίζει κάθε πολιτιστική και πολιτισμική δράση. Από το 2017 ανήκει στο Δίκτυο Βιβλιοθηκών της Εθνικής Βιβλιοθήκης και συμμετέχει σε όλες τις εκδηλώσεις του Δικτύου.

Διεύθυνση:
Πλώσταινα Μεσολογγίου, Βυρώνειο, ισόγειο, 30200, Μεσολόγγι

Ωράριο Λειτουργίας:
Καθημερινά: 09:00 – 13:00 & 17:00 – 19:00

Τηλέφωνο: 26310 56903

Email: balbeioslibrary@gmail.com