Στην κεντρική πλατεία του Μεσολογγίου στεγάζεται σε διώροφο νεοκλασικό κτίριο του 1931 η Δημοτική Πινακοθήκη Μεσολογγίου.

Στολίδι της πόλης και σημείο αναφοράς για κάθε επισκέπτη, φιλοξενεί μόνιμα συλλογή πινάκων Ελλήνων και ξένων ζωγράφων του 19ου και 20ου αιώνα, εμπνευσμένα από την ιστορία της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου, προσωπικά χειρόγραφα, λιθογραφίες και διάφορα αντικείμενα σχετιζόμενα με τον αγώνα για την ελευθέρια του γένους του 1821 και την ιστορία του τόπου.

Η Συλλογή του Μουσείου περιλαμβάνει πίνακες αυθεντικούς και αντίγραφα από σκηνές της Εξόδου του Μεσολογγίου, προσωπογραφίες φιλελλήνων και Ελλήνων οπλαρχηγών, γκραβοΰρες αυθεντικές του 1837 του Friedel, όπλα του 1826, νομίσματα και μετάλλια, γύψινες προτομές από τους πέντε Μεσολογγίτες Πρωθυπουργούς.

Ο επισκέπτης έχει επίσης την ευκαιρία να θαυμάσει το (πρωτότυπο) μεγάλης αξίας έργο του Γάλλου ζωγράφου Εμίλ Ντε Λασάνκ, «Η αυτοθυσία της μάνας». Αντίγραφο της εικόνας, «Η Έξοδος του Μεσολογγίου» του Θεόδωρου Βρυζάκη από τον Άγγελο Κασόλα. Τον εντυπωσιακό πίνακα «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου», αντίγραφο του Ευγενίου Ντελαγκρουά (Eugene Delacroix). Αντίγραφο του πίνακα «Η Επίθεση του Ιμπραήμ» του Giuseppe Pietro Mazzola, από τον Ιωάννη Κασόλα, βασισμένο σε χαλκογραφία του Jean-Charles Langlois. Αντίγραφο «Η άφιξη του λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι» από τον Γιάννη Κασόλα του πρωτότυπου έργου του Θεόδωρου Βρυζάκη.

Γκραβούρες, χάρτες, νομίσματα, μετάλλια, παραδοσιακές ενδυμασίες, και μεταβυζαντινές εικόνες.

Διεύθυνση:
Κεντρική πλατεία Μεσολογγίου, 30200, Μεσολόγγι

Ωράριο Λειτουργίας:
Τρίτη – Παρασκευή: 09:00 – 15:00 & 17:00 – 21:00
Σαββατοκύριακα: 10:00 – 15:00

Τηλέφωνο: 26310 22134