Το Πετρόκτιστο αρχοντικό της οικογένειας Παλαμά το οποίο βρίσκεται ακριβώς απέναντι την οικία Τρικούπη, υπάρχει στην πόλη από το 1708 και βρίσκεται στην οδό Τριαντάφυλλου Σπόνδη 10.

Πρόκειται για ένα διώροφο πέτρινο κτίριο το οποίο διακρίνεται για την αρχιτεκτονική του φαντασία. Η κεντρική όψη του κτηρίου είναι επιχρισμένη ενώ η πλαϊνή ανεπίχριστη με εμφανή λιθοδομή. Στη στέψη της στέγης περιμετρικά του κτιρίου υπάρχει αξιόλογη τραβηχτή κορνίζα. Τα κουφώματα είναι ξύλινα. Στο κτίριο διατηρούνται όλα τα αρχιτεκτονικά γνωρίσματα και διακοσμήσεις όπως η λιθόκτιστη είσοδος, οι σιδεριές στα μπαλκόνια και τα παράθυρα του ισογείου, τα τόξα της τζαμαρίας και του φεγγίτη στον όροφο.

Στο συγκεκριμένο αρχοντικό της οικογένειας Παλαμά στεγάζεται σήμερα το ομώνυμο μουσείο. Στο αρχοντικό αυτό έζησε ο Κωστής Παλαμάς έως το 1875, σε ατμόσφαιρά μάλλον καταθλιπτική που ήταν φυσικό να επηρεάσει τον ευαίσθητο ψυχισμό του, πράγμα το οποίο αντικατοπτρίζεται στα μετέπειτα ποιήματά του και στα πόσο μελαγχολικά είναι όταν αναφέρεται στα πρώτα του χρόνια στη λιμνοθάλασσα .Το 1868 Παλαμάς είναι εννέα ετών και ήδη ζει ένα χρόνο στο Μεσολόγγι μαζί με τον θείο του, τότε είναι που γραφεί και το πρώτο του ποίημα. Το 1875 ο Κωστής Παλαμάς εγγράφεται στην Νομική Σχολής της Αθήνας, αλλά δεν εγκαταλείπει εντελώς το Μεσολόγγι και όλα όσα του χάραξαν την τρυφερή του ηλικία. Κάθε καλοκαίρι κατεβαίνει στο Μεσολόγγι, στο σπίτι του, και στην αγαπημένη του λιμνοθάλασσα που τόσο πολύ θα υμνήσει αργότερα στα ποιήματα του.

Το πατρογονικό σπίτι του Κωστή Παλαμά άρχισε να λειτουργεί ως μουσείο το 1986. Στη συλλογή του μουσείου περιλαμβάνονται φωτογραφίες, προσωπικά αντικείμενα αλλά και πολλά εκθέματα σχετικά με την ζωή και το έργο του μεγάλου ποιητή. Στην αριστερή αίθουσα του ισογείου ο επισκέπτης μπορεί να δεί προσωπογραφίες Μεσολογγιτών ποιητών, ενώ στη δεξιά αίθουσα υπάρχει φωτογραφικό υλικό απο το παλιό Μεσολόγγι. Στον πρώτο όροφο της οικίας, φιλοξενούνται προσωπογραφίες από ποιητές και συγγραφείς αλλά και νομπελίστες όπως ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Κώστας Βάρναλης, ο Γιώργος Σεφέρης, ο Γιάννης Ρίτσος και ο Οδυσσέας Ελύτης. Στο τέρμα του διαδρόμου βρίσκεται το γραφείο του ποιητή.

Διεύθυνση:
Τριανταφύλλου Σπόνδη 10, 30200, Μεσολόγγι

Ωράριο Λειτουργίας:
Τρίτη – Παρασκευή: 09:00 – 15:00 &
17:00 – 21:00
Σαββατοκύριακα: 10:00 – 15:00