Ένα ακόμη ιστορικό κτήριο της πόλης είναι το μηχανοστάσιο του παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού Ι.Π. Μεσολογγίου, γνωστό σήμερα ως « Τρικούπειο πολιτιστικό Κέντρο».

Ο Μεσολογγίτης Πρωθυπουργός Χαρίλαος Τρικούπης αποφάσισε τη δημιουργία σιδηροδρόμου σε όλη τη χώρα το 1882. Στο πλαίσιο αυτό, τον Ιούνιο του 1888 αρχίζουν οι εργασίες κατασκευής της 44 χιλιομέτρων γραμμής Μεσολογγίου – Αιτωλικού – Αγρίνιου, με το πρώτο δρομολόγιο να πραγματοποιείται από το Μεσολόγγι προς το Αγρίνιο, στις 15 Μαρτίου 1890.

Το μηχανοστάσιο του παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού Ι.Π. Μεσολογγίου, ανακαινισμένο και γνωστό σήμερα ως « Τρικούπειο πολιτιστικό Κέντρο». Εκεί λαμβάνουν χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς θεατρικές παραστάσεις, προβολή ταινιών, συναυλίες και διαλέξεις, ενώ πολλές φορές φιλοξενεί στους χώρους του και εκθέσεις έργων τέχνης.

Σήμερα το Τρικούπειο πολιστιστικό Κέντρο βρίσκεται υπο το στάδιου πλήρους ανακατασκευής και μετατροπής του σε ένα υπερσύγχρονο συνεδριακό κέντρο 335 θέσεων καθώς και ψηφιακό διαδραστικό μουσείο για την ζωή και το έργο του Χαρίλαου Τρικούπη. Ο προϋπολογισμός της πρότασης είναι 2,7 εκατ. ευρώ και σκοπός της παρέμβασης είναι να γίνει ένας χώρος πολλαπλών χρήσεων με δυνατότητα κάλυψης συνεδρίων, συναντήσεων και κοινωνικών εκδηλώσεωνΔιεύθυνση:
Βλαχόπουλου Τερμα, 30200,  Μεσολογγι